Majzik Tamás – Történetek

Történetmesélés interaktív fejlesztőjátékkal

Nagylelkű felajánlást kaptam a Balázs-Diák Módszertani Központtól: térítésmentesen használhatjuk az Ügyesedni elnevezésű képességfejlesztő, felzárkóztató és tanulástámogató szoftvercsomagot a dumbravéni tanítványaimmal. 
Az Ügyesedni motiváló applikációk gyűjteménye, amelyek játékos módon fejlesztik a különböző kulcskompetenciákat. Nagy előnyük, hogy támogatják a differenciált képességfejlesztést a hatékony beállítási lehetőségeknek köszönhetően. Könnyedén megadhatjuk a megfelelő nehézségi szinteket, igazodva az adott gyermek, illetve csoport fejlesztési üteméhez.  

Ezúttal a Történetek nevű interaktív fejlesztőjátékot próbáltuk ki. Alapvetően óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánlják, de a nagyobbak számára is kreatív tanulást biztosíthat a beállítható nehézségi szinteknek köszönhetően. 

Az applikáció a történetmesélésben nyújt segítséget, de eredményesen használható a fogalmazástanítás előkészítésében, illetve a gondolkodási képességek fejlesztésében. 

A játék első szakaszában képeket kell időrendi sorrendbe állítani a kívánt nehézségi szint meghatározása után, ezzel remekül fejleszthetjük a szeriális orinetáció képességét. Ha nem helyes a képek sorrendje, akkor újra megjelenik a feladatsor. A második részben a kialakult történet folytatása a cél, ezt három lehetséges képből lehet meghatározni. Számomra különösen szimpatikus, hogy ebben a periódusban már az egyéni elgondoláson van hangsúly: a tanuló dönt a történet befejezésének módjáról. Végül azonnali visszajelzésként megtekinthető a „kisfilm”, a játékos által kiválasztott befejezéssel.

A fogalmi gondolkodást fejlesztő applikáció lehetőséget biztosít a beszélgetésre, érvek és ellenérvek megfogalmazására. Egyéni munkában is jól használható, de párban, vagy kisebb csoportban tud a kollaboratív ereje megmutatkozni. A beszédfejlesztés mellett fogalmazástechnikai gyakorlatok támogatására is megfelel, különösen a szövegek makroszerkezetének gyakorlására. A hétköznapi élet eseményeit ábrázoló képsorokhoz tételmondatokat írhatnak a gyermekek, de címadási gyakorlatokkal a lényeglátást is fejleszthetjük. 

Kreatív és élményszerű magyarórák és fejlesztő foglalkozások támogatásához ajánlanám ezt a játékot, amely laptopról, tabletről vagy okostelefonról is elérhető, így az iskolában, de akár otthon, az online oktatás keretében is hatékonyan használható.