Kovács Szilvia – Naprendszer

Most is mesélek nektek egy olyan online fejlesztőjáték csokorról, amit a Balázs-Diák Módszertani Központ fejlesztett. Ez természetesen nem más, mint az “ügyesedni”.Ebben a hónapban egy új játékra esett a választásom, mert vannak új játékok:)
Mivel hirtelen sok új játék lett, ezért most egy ilyenről írok. Van egy tanítványom, aki legalább akkora rajongója a világűrnek, mint én szóval nem volt kérdés, hogy melyik játékot próbáljuk ki.

Ez a játék a “Naprendszer” néven található meg a https://jatekter.ugyesedni.hu/ oldalon.

A játék elején 3 karakter közül választhatunk, akiket később a világegyetem egyes elemeire kell irányítani kérdések alapján. Két módon lehet játszani. Az egyiknél a beállított irányok előre vannak jelezve, így könnyebb menet közben gondolkodni, hogy még merre kell irányítani a robotokat. A másiknál pedig, ami már a level 2 fejben kell tartani, hogy a beírt kódsor alapján merre fog menni a robotunk.
Ha ez nem lenne elég, még ezen túl is tudunk differenciálni könnyű, közepes vagy nehéz pályákkal. Ez igazából a kérdések számát jelöli és ennek megfelelően a pálya sűrűségét.
Gyakorlatilag ez egy klasszikus programozás alapjai játék, de egy dolog különlegessé teszi. Nem csak megmondja a játék, hogy hova kell eljutnunk, hanem a Naprendszerről kapunk egy kérdést és némi információt, majd ez alapján ki kell választanunk, hogy melyik égitest az, ami a robot célja.

Lehet általa új dolgokat tanulni a Naprendszerről, ismétlésnek használni, fejleszti a téri orientációt és persze a programozást alapozza.
A digitális kultúra-felsős programozás kategóriába van sorolva a játék, de én nem felsőssel játszottam. Szóval alsósokkal is egész nyugodtan kipróbálhatjátok:)
Nekem kifejezetten tetszik ez a játék és ezzel együtt a “Galambposta” után a 2. kedvencemmé lépett elő.

#ügyesedni #balazsdiák #fejlesztőjáték #digitálistanítás #programozásalapjai #együttműködés #beszámoló #onlinefejlesztés